Translate

Discriminatie



ATTENTIE - DEZE PAGINA WORDT NIET MEER BIJGEWERKT!
Het kan zijn dat sommige verwijzingen naar websites niet meer werken of bestaan.

---

Informatie over vormen van discriminatie jegens LGBT’ers

Discriminatie is in Nederland niet toegestaan! Dat is vastgelegd in Artikel 1 van de Grondwet.
Nederland kent vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in artikel 7 van de Grondwet.
Deze vrijheid van meningsuiting is echter begrensd.
De antidiscriminatiewet wetgeving is een van die grenzen.
Justitie maakt een verschil tussen strafbare discriminatie en delicten met een discriminatoire inslag.
Een voorbeeld van strafbare discriminatie:
Het is verboden om je in het openbaar opzettelijk beledigend uit te laten over een groep mensen wegens sekse, hetero- of homoseksuele gerichtheid, ras, godsdienst, handicap of levensovertuiging (art. 137c. Sr).
Maar ook het aanzetten tot, het steunen van discriminatie of geweld en het discrimineren tijdens de uitoefening van het eigen beroep is strafbaar (art 137 d,e,f en 429.Sr).

Wat te doen?
Wat kun je concreet doen als je slachtoffer bent geworden van discriminatie, bedreiging of geweld vanwege je genderuiting (genderexpressie) of genderidentiteit?

Discriminatie
In het geval van discriminatie kan je verschillende stappen ondernemen:

Bedreiging & Geweld
Wanneer je bedreigd wordt of slachtoffer bent van geweld heb je de volgende mogelijkheden:
  • Melding maken van bedreiging bij de Politie.
  • Aangifte doen van bedreiging bij de Politie.
  • In de politieregio Amsterdam-Amstelland kun je ondersteuning krijgen van Roze in Blauw, het lhbt-netwerk van dat politiekorps.

RIB (Roze in Blauw)
Het piketnummer 020-5595385 van het LGBT-netwerk Roze in Blauw van de Politie Amsterdam Amstelland is 24 uur per dag bereikbaar. Vier mensen van RIB hebben om de beurt twee weken telefoondienst.
Wanneer je ‘s nachts belt is het mogelijk dat je de voicemail in moet spreken. Je wordt dan de dag erna terug gebeld.
Bij RIB kun je jouw verhaal kwijt, een verzoek doen tot bemiddeling of een afspraak maken voor het doen van aangifte. Indien gewenst kan de aangifte opgenomen worden door een homoseksuele of lesbische collega van het bureau van de wijk waar het incident heeft plaatsgevonden.

Melding of aangifte
Zonder meldingen en aangiften kan de gemeente geen beleid maken en kan de politie geen projecten ontwikkelen of activiteiten ondernemen met andere partners om de problematiek aan te pakken. Zonder meldingen en aangiften verandert er helemaal niets.
Een melding: wordt geregistreerd in de computer van de politie. De inhoud is ter informatie van de politie en kan eventueel op een later tijdstip, wanneer er meer meldingen gedaan worden, alsnog resulteren in een aangifte en een onderzoek.
  • Voordeel: de politie is op de hoogte, men krijgt inzicht in de problematiek!!
  • Nadeel: vooralsnog gebeurt er niks mee.

  • Een aangifte: is een officieel verzoek tot vervolging van de dader van een strafbaar feit. Aangiften zijn zeer belangrijk voor beleidsmakers, politie en justitie maar ook voor “de cijfers”.
    Aangiften geven een heel duidelijk signaal af en kunnen er voor zorgen dat bepaalde zaken meer aandacht gaan krijgen en de aanpak verbeterd wordt.

    Er is mogelijkheid om anoniem melding te doen via de website van Meld Misdaad Anoniem.
    Ook kun je er voor kiezen om, als je aangifte doet, een briefadres (domicilieadres) op te geven. Dit kan het adres van de politie, van Slachtofferhulp of van bijvoorbeeld je werkgever zijn. Dit betekent dat alleen dat adres in het dossier wordt opgenomen en dus niet jouw woonadres. Alle post wordt naar het briefadres gestuurd. Je persoonlijke adresgegevens blijven dan anoniem, je naam niet.

    Discriminatie op internet
    Wanneer je getuige bent van discriminerende uitingen op internet, zoals op webfora, blogs of andersoortige publicaties op internet, dan kan je dit melden bij het Meldpunt Discriminatie Internet. 'Het MDI heeft als belangrijkste taak het behandelen van meldingen over discriminatie op het Internet, het verwijderd krijgen van gemelde strafbare uitingen en als dat niet lukt een bijdrage leveren aan de strafrechtelijke handhaving.' Lees meer over het MDI en welke vormen van discriminatie op het internet strafbaar zijn op hun website.

    Advies
    TNN heeft zich uitgebreid laten informeren door anti-discriminatiebureau’s, de Commissie Gelijke Behandeling en de Politie. Als je vragen hebt kan je hun mailen, zij geven graag advies over wat de verschillende partijen kunnen betekenen wanneer er een transgender persoon zich bij hen meldt.

    Folder discriminatie TNN


    terug naar boven